X10 Világításfigyelés – Szonda zóna hub áttekintése

Benyújtása: Marcus Warrington Bevezetés, mint gyakorlatilag az összes jelenleg elérhető Egyesült Királyság X10 modulok, az LD11 nem támogatja az állapotválaszot. Ez azzal a ténnyel, hogy az X10 parancsok bizonyos esetekben „megtéveszthetnek”, és látszólag eltűnhetnek az elektromos éterben, mielőtt eljutnának a kiválasztott eszközhöz, azt sugallja, hogy az eszköz aktuális állapotának nyomon követése nagyon hibás.

Az olyan intelligens vezérlők, mint a HomeVision és a szoftverek, mint például a Homseer, erőfeszítéseket tesznek az eszközök aktuális állapotának nyomon követésére az X10 jelek meghallgatásával a vezetéken, de a parancsok bizonyos esetekben nem hallhatók, vagy nem lehet félreérteni, és a helyben vezérelt eszközök rendelkeznek. Az állam megváltozott anélkül, hogy az állapotváltozást a vezetéken bejelentették. Ez az utolsó pont egy igazi hibás medve volt számomra, csak nem tudtam, hogy valaki kézzel bekapcsolta -e a fényt.

A probléma esetleges új szolgáltatása a Frank McAlinden szondarendszerének használata. Ezt a rendszert eredetileg úgy fejlesztették ki, hogy lehetővé tegye a HomeVision számára, hogy több zónában megszerezze az A/V berendezések jelenlegi állapotát (lásd ezt a cikket), de Frank most egy olyan szondával bővült, amely egy nagyon fényes fehér LED -et és detektorot használ, hogy elolvassa a LD11 egység állapota.

A hardver

Probe Zone Hub (PZH) – Ez vagy közvetlenül a HV egységek belső portjaival, vagy a Franks HomeVision I/O Expander (a HomeVision belső buszhoz) vagy a soros felületen keresztül (9600 BAUD). A szonda zóna hub az energiát (12 V) kínálja, és a szonda zóna -monitorokhoz rögzített szondák bármelyikének állapotát lekérdezi. Legfeljebb 8 szonda zóna -monitor rögzíthető egyetlen szonda zóna hubhoz. Ez egy potenciális 48 eszközt ad, amelyek lekérdezhetők.

* Meg kell jegyezni, hogy a rendszer megköveteli a felhasználótól, hogy szállítsa meg saját 12 V -os tápegységét (középső tű pozitív).

Probe Zone Monitor (PZM) – Minden szonda zóna -monitor 6 különböző eszközt vagy 4 eszközt és 2 Dallas hőmérő szondát képes figyelni. Minden szonda zóna monitor egyetlen darab hagyományos CAT5 kábelen keresztül csatlakozik a PZH -hoz. Ez energiát és kommunikációt kínál a szonda zóna -monitorral, és lehetővé teszi a szonda zóna -monitorok számára a ház körül történő elosztását kényelmes pontokon.

LED -es szonda – Ez akkor észlel, amikor az eszköz be van kapcsolva (általában az eszköz be- és kikapcsoló LED -jének észlelésével, de a mi esetünkben felfedezik az LD11 -hez csatlakoztatott nagyon fényes fehér LED -et). Szüksége van ezekre az LD11 -enként. Mindegyik szonda nagyjából 1 méter hosszú, az egyik végén sztereo emelőt, a másikon egy mono jack. A sztereó csatlakozó csatlakozik a szonda zóna monitorának hátuljába, míg a Mono Jack csatlakozik a LED modulhoz.

Super Bright LED modul – Ez csatlakozik az LD11 kimenetéhez, és ezekre az egyikre lesz szüksége az LD11 modulonként. A LED (és a detektor) egy 16 mm -es csavarban van elhelyezve műanyag henger. Ez hatékonyan biztosítja az OPTO izolációt az LD11 (nagyfeszültségű kimenet) és a szondarendszer (12 voltos) között.

Frank ezeket készlet formájában is eladja, hogy kitöltse magát.

HomeVision IO Expander
Csatlakozik közvetlenül a HV buszhoz (vagy a soros felületen keresztül), és lehetővé teszi a HV számára, hogy kommunikáljon a PZH egységgel az IC2 buszon keresztül.

Mutli szonda adapter – egy egyszerű fekete doboz, amely lehetővé teszi több LD11 -et egyetlen szonda bemeneten keresztül a PZM -en. Ez hasznos lehet, ha több lámpatartó van egy szobában (jelenetvilágítás), és nem érdekli, hogy tudja, melyik lámpák vannak beépítve, csak legalább az egyik be van kapcsolva.

Építsen minőséget – az első dolog, ami a hardverre vonatkozik, az egységek rendkívül professzionális befejezése és az egységek kiváló minősége. Mindegyik egységet professzionálisan gravírozják az előlapján fehérített betűkkel, amelyek részletezik a portokat és az állapotlámpákat. Az egységek erős és funkcionális hangulatot mutatnak róla, minden egységnek még a saját sorszáma, vonalkódja és garanciájának címkéje van csatolva.

A nagyon fényes fehér LED modulok felszerelése – Minden modulhoz egy kis 16 mm -es lyuk fúrását igényli az egyes LD11 felett. A LED modulok két műanyag felből állnak, amelyek összecsavarodnak. Az egység egyik oldala tartja a nagyon fényes LED -et, és két vezetékkel rendelkezik (élő és semleges) az LD11 modulhoz való csatlakozáshoz. A másik felén található a LED -detektor, és van egy csatlakozó aljzat a PZM egységhez való csatlakozáshoz.

Ez a módszer az alacsony feszültségű alkatrészeket elválasztja a fogyasztói egységekben lévő nagyfeszültségű alkatrészektől. Azt javaslom, hogy használjon egy 16 mm -es fúrt, hogy elkészítse a szükséges lyukakat a fogyasztói egységekben, mivel a tüskés javaslat lehetővé teszi, hogy pontosan elhelyezze, ahol a lyuk lesz

Telepítésem – Az X10 telepítésem egy utólagos felszerelési ügy, és mint ilyen, az LD11 -ek 3 különböző helyen vannak a ház körül, tetőtéri szekrény, szekrény az első emeleten és a felfüggesztett étkező felett.

Mivel minden PZM csatlakozik az akkori PZH -hoz a hagyományos CAT5 -en keresztül (mind a hatalom, mind az állapot), ez azt sugallta, hogy a PZM -eket mindegyikre helyezhetemEzek a helyek, és összekapcsolják őket a PZH -hoz, amely különálló helyen található, kényelmes a házam számára. Végül a Homevison és a PZH áthelyezem a Node0 -ra (amikor befejezem).

A projekt elindításához úgy döntöttem, hogy csak egy helyre koncentrálok, és megnézem, hogyan mentek a dolgok. Az első emeleten lévő lépcső alatti szekrény négy fogyasztói egységet tartalmaz, amely 13 LD11 modulot tartalmaz; Ezek táplálják az első emeleti hálószobákat, a fürdőszobát, a folyosót és a leszállást, valamint az előlapokat. Eddig a fő hálószobákat és folyosókat lefedő szonda 6 -os szondait szereztem

A HomeVision -hez való csatlakozás – Ez egy meglehetősen egyszerű eljárás, de magában foglalja a HomeVision egység megnyitását, hogy a HV IO szalagkábel -televíziót a HV buszhoz rögzítse a blokkcsatlakozón keresztül. Bárki, aki valaha is csatlakoztatott egy IDE -meghajtót a PC -hez, nem kellene ezt megtennie. Ennek a szalagkábel -televíziónak a másik végét, majd hasonló eljárással kell csatlakoztatni a HV IO expander belsejében. A HV IO expander ezután egyszerűen csatlakozik a PZH hátulján lévő DB9 hím csatlakozóhoz. Az egység elején van egy RJ12 csatlakozó is, amely valójában soros csatlakozó az eszközzel egy soros porton keresztüli kommunikációhoz (erről bővebben később)

Miután minden csatlakoztatva van (és minden duplán ellenőrizte), itt az ideje, hogy írjon néhány kódot és mindent teszteljen. A HomeVision Software szondainak tesztelése Frank’s HV IO Expander a HomeVison IC2 buszt használja, és egy regisztrációs javítást igényel a hozzáféréshez, de ha a HomeVisionXL helyett a HomeVisions eredeti szoftver helyett a HomeVisionXl .ini fájlban kell módosítani. helyette.

A szonda állapotát a HV IO Expander felszámolásával értékelik a dokumentációban megadott kód segítségével. Miután a kódot beírták, a szonda állapotának tesztelése egyszerűen néhány változó beállításának kérdése (szondaszám és zóna szám), a makró felhívása, majd a zászló (szonda állapotának) tesztelése. Úgy tűnt, hogy ez az egész folyamat nagyjából ½ másodpercig tart az elejétől a végéig.

A kezdeti tesztnek az volt, hogy egyszerűen kipróbálhassuk az egyetlen fény állapotát, a makró futtatásával egy adott szonda állapotának megkeresésével. A LED -szondák nagyon érzékenyek és képesek felfedezni, hogy a fény még akkor is világít, ha a legalacsonyabb tompításban van.

Kezdetben a PZM (és a PZH) a fényt folyamatosan jelentette, a LED -fény pirosra mutat, amíg meg nem értettem, hogy a szondát rosszul összekapcsoltam. A sztereó csatlakozó csatlakozik a PZM -be, és a Mono Jack End csatlakozik a LED modulhoz.

A második teszt az volt, hogy ezt a makrót 3 másodpercenként folyamatosan futtassuk, hogy frissítsük a HomeVision állapotjelzőjét, és tükrözzék a fény állapotát a Bebed Side asztali lámpákhoz. Ez ragyogóan működött, és lehetővé tette az asztali lámpák számára, hogy automatikusan bekerüljenek (3,5 másodpercen belül), amikor valaki bekapcsolja a fő fényt.

Sikíts, ha gyorsabban akar menni – miután látta, mennyire hasznos volt a lámpák állapotának nyomon követésére, és egy asztali lámpára tükrözni, arra törekedtem, hogy megpróbálom a soros kapcsolatot használni, hogy gyorsabban újjáéledjék a szonda állapotát. Ennek oka az, hogy ez gyorsabb lenne, hogy a soros protokoll lehetővé teszi az összes szonda tesztelését egy zónán egy kérésben és a reakcióüzenetben.

A szondaegység egy egyszerű, de hatékony soros protokollt használ, amely néhány ASCII karakterből áll, amelyet egyetlen kocsi visszatérő karakter végez.

például. „#QA1 (CR)” = Az összes szonda lekérdezési állapota az 1. zónán
például. „#Q14 (CR)” = A 4. szonda lekérdezési állapota az 1. zónán

A PZH reagál;
például. „#RA1: Ynyyyn (CR)”. Ahol Ynyyyn az egyes szondák állapota 1 – 6.
például. „#R14: y (cr)”

Ha nincs második soros portom a HomeVision egységemen, egy egyszerű eljárást állítottam be, amelyben az IR távirányító átválthat a beépített HV Comms portot a HV következetes lekérdezésére (9600 adatátviteli sebességgel), és a normál visszatérés között. A PC -hez csatlakoztatott vezérlőport (19200 -as adatátviteli sebességgel).

A beépített soros port váltására szolgáló kód elég egyszerű; egy ismert IR jel fogadásakor.

Ha
A 8. időzítő (probehub_serialscanningtimer) leállt
Akkor
; Bekapcsolás – Szonda Hub soros szkennelés
; —————————————————
Vezérlő parancs: Tiltsa le a fő jelentés módot
Vezérlőparancs: Állítsa be az adatátviteli sebességet 9600 -ra
;
; Állítsa be a Bit0 -ot, hogy megjelölje ezt a lastAltate -t, és nem kell inicializálni
; Ez azt jelenti, hogy egy esemény minden szonda számára az első híváshoz tüzet fog felgyújtani
Állítsa be a 0 bitet a var #5 -ben (probescan_Zone1_lastState)
;
Betöltési időzítő #8 (probehub_serialscanningtimer) 0: 00: 01: 00 -val és indítsa el
;
Vezérlőparancs: Kapcsolja be a felhasználó LED -t
Más
; Kapcsolja ki – a szonda hub soros szkennelés – térjen vissza a HV vezérléshez
; ———————————————————————————
Stop és törölje a 8. időzítőt (probehub_serialscanningtimer)
Stop és törölje a 9. időzítőt (probehub_failsafe_qa #)
Vezérlőparancs: Állítsa az adatátviteli sebességet 19200 -ra
Vezérlő parancs: Engedélyezze a fő jelentés módot
;
Vezérlőparancs: Kapcsolja ki a Felhasználó LED kikapcsolását
Vége, ha

Az a kód, amelynek kérése a PZH -nak az 1. zónán lévő összes szonda állapotának elküldésére kéri, automatikusan 3 másodpercenként fut a 8. időzítőn keresztül: probehub_serialscanningTimer;

; Trasnmit “lekérdezés minden pköpenyek az 1. zónán ”
Stop és törölje a 9. időzítőt (probehub_failsafe_qa #)
1. soros port: A „#qa1” karakterlánc továbbítása
1. soros port: A bájtok „0D” továbbítása
;
; BIZTOSÍTÁS BIZTOSÍTÁSA .. Ha a HUB 10 másodperc alatt nem replikált, akkor küldje el a lekérdezést
Várjon 0: 00: 10: 00 a 9. időzítővel (probehub_failsafe_qa #), majd:
Ha
A 8. időzítő (probehub_serialscanningtimer) nincs leállítva
Akkor
Betöltési időzítő #8 (probehub_serialscanningtimer) 0: 00: 00: 01 -rel és indítsa el
Vége, ha
Várj véget

A kérelem elküldése után semmi mást nem küldünk, amíg a lekérdezésre reagálnak. A „probehub_failsafe_qa# időzítő” -et akkor használják, ha egy reakció elmulaszt, és egyszerűen újra elküldi a kérést, ha 10 másodpercen belül nem érkezik reakció.

A lekérdezésre adott reakciót a HomeVision 1 SerialPort 1 „Data Input” eseménye rögzíti. A kód ellenőrzi az egyes szonda állapotát az utolsó ismert állapothoz, és a makrót „#5 (probeStatuschange)” -nek hívja, ha a szonda állapota megváltozott. A kódot lerövidítették, hogy csak az 1. szonda tesztelését mutatják a tömörség kedvéért. A többi szonda teszteléséhez egyszerűen megismételje a „teszt szonda 1” kódot, amely megváltoztatja a „var #2” projektet és a „bit tesztet” minden alkalommal

; 0. bit 0 beállítás = inicializálja a lastState -t, azaz call makró a szonda állapotának változása szempontjából
; Az 1 -6 bitek olyan zászlók, amelyek tárolhatják az utolsó ismert állapotot, ezért csak akkor hívja a makrót, ha a szonda állapota megváltozott
Ha
A 8. időzítő (probehub_serialscanningtimer) nincs leállítva
És az 1. soros port: Az 1–3. Számú soros bemeneti karakterek „#RA”
Akkor
1. soros port: Helyezze a kapott char 4 értékét az eredményértékre
VAR #1 (zóna puffer) = eredményérték
;
; 1. teszt szonda –———————————————
Var #2 (szonda puffer) = 1
Ha
1. soros port: A 6–6 -os soros bemeneti karakterek „y”
Akkor
; A szonda be van kapcsolva
Ha
VAR #5 (Probescan_Zone1_lastState) Az 1. bit nincs beállítva
Vagy VAR #5 (Probescan_Zone1_lastState) 0 bit be van állítva
Akkor
; A szonda megváltoztatta az állapotot, mert az utolsó szkennelés
Állítsa be a 6. zászlót (probescan_state)
Do Macro #5 (ProbeStateChanged) Egyszer
Vége, ha
Állítsa be az 1. bitet a var #5 -ben (Probescan_Zone1_lastState)
Más
; A szonda ki van kapcsolva
Ha
VAR #5 (Probescan_Zone1_LASTSATE) Az 1. bit be van állítva
Vagy VAR #5 (Probescan_Zone1_lastState) 0 bit be van állítva
Akkor
; A szonda megváltoztatta az állapotot, mert az utolsó szkennelés
Clear Flag #6 (Probescan_State)
Do Macro #5 (ProbeStateChanged) Egyszer
Vége, ha
Tisztítsa meg az 1. bitet a var #5 -ben (Probescan_Zone1_lastState)
Vége, ha
; ————————————————————
;
; garantálja, hogy az inicializálás bit már világos
Tisztítsa meg a 0 bitet a var #5 -ben (Probescan_Zone1_LastState)
;
; Indítsa el újra a sorozatot az összes állapot kérésére ”
Betöltési időzítő #8 (probehub_serialscanningtimer) 0: 00: 00: 50 -rel és indítsa el
;
Vége, ha

Marcro #5 ProbeStateCanged – Ez a makró felhasználható arra, hogy megtegye azt, amit valaha is akar. Beállítottam a kódot úgy, hogy a polcvilágítás a fő lámpával be- és kikapcsoljon.

Ha
A 6. zászló (probescan_state) beállítva van
Akkor
; „Az új státusz be van kapcsolva
Ha
Var #1 (zóna puffer) = 1
Akkor
Ha
Var #2 (szonda puffer) = 1
Akkor
; 1 = 1 hálószoba (elülső box szoba)
X-10: A 7 (hálószoba1 polcvilágítás)
Vége, ha
Vége, ha
Más
; Az új státus ki van kapcsolva
Ha
Var #1 (zóna puffer) = 1
Akkor
Ha
Var #2 (szonda puffer) = 1
Akkor
; 1 = 1 hálószoba (elülső box szoba)
X-10: A 7 (hálószoba1 polcvilágítás)
Vége, ha
Vége, ha
Vége, ha

Ennek a módszernek a felhasználása azt sugallta, hogy a zónában mind a 6 szonda nagyjából 1 másodperc alatt beolvasható. Ez összehasonlítható a szondánkénti nagyjából ½ másodperchez (azaz a 3+ másodperc) a HV IO expander módszerrel.

Több szonda adapter a mellékhelyiségemben 6 süllyesztett mennyezeti lámpám van, két lámpával rendelkező 3 parton. Mindegyik lámpatartó vezetéket vissza vezetik egy LD11 modulhoz, az egyetlen fő fénykapcsolót a 3 LD11 mindegyikéhez vezetik. Ennek oka az, hogy (végül) azt tervezem, hogy a jelenetvilágítás a mellékhelyiségben IR vagy WiFi által vezérelhető. Az ötlet az, hogy a fürdő felett lámpák 50% -ra tompíthatnám, míg a szoba többi része 10-20% -ra tompul, és sokkal kedvezőbb légkört ad, miközben fürdik és megtekinti a mellékhelyiség TV-jét (hogy én

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *